Erstatning for uberettiget anholdelse og fængsling - FV Advokatfirma
+45 56148900
fva@fva.dk
FV ADVOKATFIRMA
Solrød Strandvej 110
2680 Solrød Strand
CVR 39022435

fva@fva.dk
+45 56148900

Erstatning for uberettiget anholdelse og fængsling

Af Linda Vestergaard Moller — 23 Feb 2023

Hvis du bliver anholdt og derved frihedsberøvet af politiet, har du mulighed for at modtage erstatning, hvis anholdelsen viser sig uberettiget.

I denne artikel har vi forsøgt at beskrive erstatningsmulighederne nærmere samt at give en række gode råd og tips til, hvad du skal i forbindelse med anholdelsen.

Hvornår kan jeg få erstatning for uberettiget anholdelse?

Du kan få erstatning for uberettiget anholdelse, hvis du har været anholdt, uden at anholdelsen er berettiget. Det kan fx være, at du har været frihedsberøvet i 5 timer på politistationen, hvorefter politiet frafaldt sigtelsen imod dig. Det kan også være, at du er blevet stoppet af politiet, og er blevet sigtet for overtrædelse af lov om euforiserende stoffer, hvorefter du er blevet kropsvisiteret eller har fået ransaget din bil, uden at politiet fandt noget strafbart og dermed frafaldt sigtelsen.

For at være berettiget til erstatning for uberettiget anholdelse, er udgangspunktet, at du skal have været frihedsberøvet i mere end 10 minutter. I særlige tilfælde kan du dog stadigvæk være berettiget til erstatning for uberettiget anholdelse, hvis du har været frihedsberøvet i mindre end 10 minutter.

Herudover er der en frist på, hvornår du senest skal have fremsendt dit erstatningskrav for uberettiget anholdelse. Dit erstatningskrav skal være fremsendt til den relevante politikreds eller statsadvokaten, inden der er gået 2 måneder siden din sag blev afgjort. Hvis du har modtaget en afgørelse fra anklagemyndigheden eller politiet om, at politiet frafalder sigtelsen imod dig, er det den afgørelse, som du skal regne den 2-måneders frist fra. Hvis politiet fx har stoppet dig i din bil, visiteret dig og ransaget din bil, hvorefter de har frafaldet sigtelsen imod dig på stedet, skal du regne din 2-måneders frist fra dette tidspunkt, og dermed det tidspunkt, hvor indgrebet ophørte.

 

Hvor meget kan jeg få i erstatning for uberettiget anholdelse?

Hvis du er berettiget til erstatning for uberettiget anholdelse, bliver din erstatning fastsat ud fra justitsministeriets faste takster.

En uberettiget frihedsberøvelse i 10 minutter – 5 timer, kan give en erstatning efter den faste takst på kr. 2.900 kr. pr. 2022.

Hvis du har været frihedsberøvet i 5-10 timer, kan du være berettiget, til at modtage erstatning efter den faste takst på kr. 4.300 pr. 2022.

For frihedsberøvelse over længere tid bedes du kontakte os.

Hvor meget skal jeg betale i advokatsalær, hvis jeg gerne vil søge erstatning for uberettiget anholdelse?

Når du vil søge erstatning for uberettiget anholdelse, bliver dit salær til din advokat dækket af staten, i forbindelse med at din erstatning bliver udbetalt. Når vi sender dit erstatningskrav for uberettiget anholdelse til den relevante politikreds eller statsadvokaten, medsender vi samtidigt vores salærkrav til politikredsen eller statsadvokaten.

Du skal således ikke betale advokatsalær til din advokat, når du søger erstatning for uberettiget anholdelse. Din advokats salær bliver fastsat ud fra justitsministeriets faste takster om advokatsalær.

Hvad er afgørende i vurderingen for, om jeg får erstatning for uberettiget anholdelse?

Det afgørende i vurderingen for, om du er berettiget til, at modtage erstatning for uberettiget anholdelse er, at du som udgangspunkt skal have været uberettiget frihedsberøvet i mere end 10 minutter.

Hertil kommer, at det er afgørende, at du kan dokumentere din anholdelse. Dokumentationen er en vigtig del af din sag om erstatning for uberettiget anholdelse, idet vi flere gange har oplevet, at politiet ikke opretter en sag om din anholdelse, hvorfor det således ikke er noteret nogle steder. Vi opfordrer således altid vores klienter, til at starte en optagelse på deres mobiltelefon, når de bliver stoppet af politiet eller bliver frihedsberøvet, idet optagelsen dokumenterer, hvornår du er blevet frihedsberøvet og evt., hvornår sigtelsen frafaldt, samt at du rent faktisk er blevet frihedsberøvet.

Vi har før erfaret, at politiet ikke vil have, at vores klienter filmer selve anholdelsen, og det er tilstrækkeligt, at man kan høre lyden på optagelsen, men at der ikke er noget billede på videoen. Det vigtigste er blot, at din anholdelse kan dokumenteres.

Det er yderligere vigtigt, at dit erstatningskrav for uberettiget anholdelse bliver fremsendt inden for forældelsesfristen på 2 måneder.

Få en gratis vurdering

Linda Vestergaard Møller

Forsvarsadvokat

 

+45 2712 6561

lvm@fva.dk

Læs mere om Linda