Børnefaglig undersøgelse (§50 undersøgelse)
Beslutter kommunen efter det første møde med barnets forældre at der skal ske yderligere belysning af barnets behov, kan kommunen indledningsvis foretage en børnefaglig undersøgelse, også kaldet en § 50 undersøgelse.
Formålet med undersøgelsen er at afklare, om barnet har brug for støtte eller hjælp, og i så fald hvilken type af støtte der er behov for. I nogle tilfælde kan hjælpen bestå af støtte i hjemmet, mens andre ender med en anbringelse uden for hjemmet.
Kommunen vil i forbindelse med undersøgelsen indhente oplysninger om barnet fra barnets skole eller institution og fra familiens læge, afholde børnesamtale med barnet, samtaler med barnets forældre og evt. besøge familien i hjemmet.
Der kan foretages yderligere samtaler eller indhentes yderligere materiale, alt afhængigt barnet og familiens situation.
Hvis kommunen vurderer at barnet skal anbringes uden for hjemmet, vil de som udgangspunkt forsøge at få forældrene til at samtykke til anbringelsen – OBS hvis du samtykker, så har du ikke krav på gratis advokathjælp og kan derved heller ikke få en juridisk vurdering af anbringelsesgrundlaget.
Vil barnets forældre ikke give samtykke til anbringelse uden for hjemmet, så skal kommunen indbringe sagen for Børn- og ungeudvalget.
Handleplan
Der skal på baggrund af § 50 undersøgelsen, udarbejdes en handleplan for barnet.
Handleplanen skal indeholde konkrete mål for barnet, i overensstemmelse med de oplysninger der er kommet frem under § 50 undersøgelsen, og planen skal stemme overens med det overordnede formål med støtten.
Der kan også udarbejdes en forældrehandleplan.