Hvad er sideordnede fremtidsfuldmægtige?
At fremtidsfuldmægtigene er sideordnede vil sige at de alle indtræder som fremtidsfuldmægtige, hvis fremtidsfuldmagten sættes i værk. Det vil også sige, at de sammen skal anmode om, at fremtidsfuldmagten sættes i værk, de skal altså være enige om det.
At de er sideordnede vil sige, at de hver for sig kan handle på dine vegne, medmindre du i fremtidsfuldmagten har bestemt, at de skal handle i forening vedrørende et eller flere bestemte forhold.
Der er både fordele og ulemper ved at udpege flere sideordnede fremtidsfuldmægtige. Fordelene ved at udpege mere end én fremtidsfuldmægtig er, at fremtidsfuldmægtigene vil kunne aflaste hinanden, og at de kan udpeges til at varetage de områder, som de hver især har en særlig kompetence inden for. Omvendt er der en risiko for, at flere fremtidsfuldmægtige ikke kan blive enige, eller at de handler i modstrid med hinanden.
Det kan få betydning, hvis Familieretshuset modtager en henvendelse om, at en fremtidsfuldmægtig ikke handler til gavn for dig, og vælger at undersøge sagen. I sådanne tilfælde kan Familieretshuset træffe afgørelse om ophør af fremtidsfuldmagten og iværksætte en værgemålsag.
Hvad er subsidiære fremtidsfuldmægtige?
At en eller flere fremtidsfuldmægtige er subsidiære, vil sige at deres fuldmagt kun træder i kraft hvis den eller de primære fremtidsfuldmægtige ikke kan eller vil påtage sig opgaven.
Indsætter du fx din ægtefælle som primær fremtidsfuldmægtig er det oplagt at indsætte en yngre person som subsidiær fremtidsfuldmægtig.
Hvad er omfattet af fremtidsfuldmagten?
En fremtidsfuldmagt kan omfatte både personlige og økonomiske forhold, men kan også begrænses til kun at omfatte enkelte økonomiske eller personlige dispositioner.
Vælger du, at fremtidsfuldmagten skal omfatte alle økonomiske forhold, så vil fremtidsfuldmægtigen fx kunne sælge fast ejendom, råde over dine bankkonti, tilbagekalde tidligere givne fuldmagter, indfri lån med dine midler og repræsentere dig som kreditor.
Vælger du at fremtidsfuldmagten skal omfatte alle personlige forhold, så vil fremtidsfuldmægtigen fx kunne søge kommunen om hjælpemidler, få aktindsigt om dine personlige og helbredsmæssige forhold, klage over afgørelser vedrørende dine personlige forhold.
Fremtidsfuldmægtigen kan dog ikke indgå ægteskab eller oprette et testamente på dine vegne, og du kan ikke tvinges til at udføre en bestemt handling, som fx at flytte på plejehjem.
Fremtidsfuldmægtigens pligter og beføjelser
Fremtidsfuldmægtigen må ikke indgå aftaler med sig selv på dine vegne, eller fx sælge din bil eller faste ejendom til sig selv, og fremtidsfuldmægtigen har pligt til at opbevare dokumentation for alle dispositioner foretaget på dine vegne.
Du kan i fremtidsfuldmagten bestemme, at fuldmagtsgiver skal kunne give særlige gaver på dine vegne, men der kan altid gives sædvanlige gaver, så længe gavernes værdi ikke står i misforhold til dine midler.
Fremtidsfuldmægtigen er ikke bemyndiget til at kautionere for andres gæld på dine vegne, og kan blive erstatningsansvarlig hvis der handles uansvarligt på dine vegne.